Saturday 10 November, 2018

Ronde van het Baskenland

Één groot wielerfeest in Ronde van het Baskenland

Een van de meest wielergekke regio's in de wereld is Vlaanderen en gisteren was het dan ook hun 'nationale' wielerfeestdag met de Ronde van Vlaanderen. Een prachtige klassieker van 100 jaar oud met ook gisteren weer een klasbak van een winnaar: Fabian Cancellara. Naast Vlaanderen doet het Baskenland het niet veel minder als het gaat om het fanatisme in de wielersport. En alle Basken kunnen komende week hun hart ophalen, want vanaf vandaag tot en met zaterdag wordt hun Ronde van het Baskenland verreden. Een hele week wielerfeest dus.

Historie Ronde van het Baskenland
De Baskische wielerronde werd voor het eerst in 1924 gehouden, met de Fransman Pélissier als winnaar. De Ronde leek toen geen lang leven beschoren, want in 1931 kon het al niet meer doorgaan. Dat jaar werd namelijk de Spaanse Republiek uitgeroepen en sindsdien was het nogal onrustig in heel Spanje en dus ook in het Baskenland. In 1935 werd alsnog een voorzichtige poging ondernomen om de Ronde te laten plaatsvinden en dat lukte. De Italiaanse wielerheld Gino Bartali pakte toen de winst. Maar in 1936 brak in Spanje de burgeroorlog uit en leek het toch echt gedaan met de Ronde van het Baskenland. In 1939 kwam er een einde aan deze oorlog en werd er ook weer gekoerst in Baskenland. De wielerkoers veranderde echter veelvuldig van naam. In 1952 werd er onder 'Euskal Bizikleta' (vrij vertaald: Baskisch wielrennen) gekoerst en in 1969 fuseerde dit dan met de naam 'De Ronde van het Baskenland'. Door deze roerige geschiedenis is het dit jaar slechts de 53e officiёle editie van 'la Vuelta Ciclista al Pais Vasco' zoals het in het Spaans heet. Liever spreken de Basken natuurlijk van 'Euskal Herriko Itzulia'.

Wielergek Baskenland
Baskische-vlaggenBaskische vlaggen zullen deze week veelvuldig wapperen
(foto: Cyclingnews.com).
De Basken zijn ontzettende sportfanaten met voetbal en wielrennen als hun nationale trots. De regio is ook de enige met een eigen professionele wielerteam 'Euskaltel-Euskadi' (Euskaltel is het Baskische telecombedrijf en Euskadi is Baskisch voor Baskenland). Dit team bestond tot dit jaar uit uitsluitend Basken of renners die hun wieleropleiding in Baskenland hebben gevolgd. Door de economische situatie moest het team daarvan afstappen. Maar het fietsen blijft ongekend populair in Baskenland. Dat blijkt ook uit de cijfers waar wielermagazine Procycling mee kwam. Liefst 40 procent van alle Spaanse profrenners komt uit het Baskenland, terwijl de Basken slechts 4% van de Spaanse bevolking uitmaken. En niet alleen tijdens hun eigen 'nationale ronde' zie je wielerminnende Basken uit hun dak gaan. Dat doen ze ook tijdens de grootste eendagskoers van Spanje, die eveneens in 'Euskadi' plaats vindt, namelijk de Clásica San Sebástian. Verder zijn al die overenthousiaste oranjehemden met de Baskische vlag tijdens de Pyreneeёn-etappes in de Tour de France zeker niet te missen. En tijdens andere koersen die over een Pyreneeёn-col gaan, zullen ook veel Basken langs de kant staan juichen en schreeuwen.

Bergen-BaskenlandRenners kunnen veel klimwerk verwachten in het prachtige Baskische landschap (foto: Cyclingnews.com).
Het Baskische parcours
Het Baskenland is een behoorlijk groene en bergachtige regio. De etappes in deze ronde kennen dan ook nauwelijks vlakke ritten en de winnaar dient over sterke klimmersbenen te beschikken. 'La Vuelta al Pais Vasco' is dan ook de ideale voorbereiding op de heuvelklassiekers de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ook kan het als een mooie test dienen voor de Giro d'Italia van volgende maand. In de editie van 2013 dienen liefst 31 beklimmingen getrotseerd te worden. Het zijn vaak korte, maar steile klimmetjes die elkaar snel opvolgen. Vandaag begint de Ronde van het Baskenland met een rit over 156 kilometer van en naar Elgoibar. Uiteraard wordt ook de hoofdstad Vitoria-Gasteiz aangedaan (2e etappe). Zaterdag is dan een heuvelachtige slottijdrit over 24 kilometer in en rond Beasain. De Spanjaard Samuel Sanchez van het Baskische Euskaltel-Euskadi verdedigt zijn titel. Hij zal dit jaar grote concurrentie ondervinden van onder meer zijn landgenoten Alberto Contador (winnaar 2008 en 2009) en Joaquim Rodriquez en de Australiёr Richie Porte.


Dit arttikel is geschreven door Denny Huisman.