25 februari 2017 WielerSport Nieuws 0

De zeventigste editie van de Omloop Het Nieuwsblad is een wel zeer speciale. Voor het eerst in de geschiedenis maakt de Vlaamse opener deel uit van het UCI WorldTour-circuit, wat zijn belang nog wat meer doet toenemen.

Het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad is 198,3 kilometer lang. Na een jaar afwezigheid is de Molenberg terug als de laatste helling in het parcours. De korte en steile kasseiklim ligt op ruim 35 kilometer van de licht oplopende finish op de Emile Clauslaan in Gent. De start is bij het S.M.A.K. in Gent.

De 72e Omloop Het Nieuwsblad werd op gang geschoten na een spectaculaire ploegvoorstelling aan de piste van het Gentse Kuipke. Tom Boonen zoog bij het begin van zijn Vlaamse afscheidstournee de meeste aandacht naar zich toe.

Jasper Stuyven opend de forcing op de Taaienberg waar de koers elk jaar openbreekt. Het peloton spatte definitief uit elkaar. Wat volgde was een spetterende finale.

In de afdaling van de Taaienberg maakte Sep Vanmarcke gebruik van zijn parcourskennis om het peloton van dertig renners uit te dunnen tot een elitegroepje. Na een versnelling van wereldkampioen Sagan op de Wolvenberg plooiden Trek-ploegmakkers Stuyven en Theuns. Op de Molenberg haalde Vanmarcke nogmaals de sloophamer boven zodat de drie grootste overgebleven tenoren in koers samen op de kop de laatste dertig kilometer ingingen: ex-winnaars Sep Vanmarcke en Greg Van Avermaet en wereldkampioen Peter Sagan.

De drie grootheden mochten in de laatste rechte lijn op de Emile Clauslaan sprinten voor de zege. Greg Van Avermaet dook op het perfecte moment binnendoor in het gaatje en liet Peter Sagan en Sep Vanmarcke ruimschoots ter plaatse. Voor Van Avermaet zijn tweede overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad op een rij. Peter Sagan moest net als vorig jaar vrede nemen met een tweede plaats.

Tornado Tom zal zijn carrière dus afsluiten zonder de openingsklassieker op zijn palmares. Hij was er vaak dicht bij, met tal van podiumplaatsen, maar winnen lukte nooit. Ook niet dit jaar, door twee valpartijen verliet Tom de koers.

Foto: Tim De Waele

Greg Van Avermaet wint Omloop Het Nieuwsblad 2017
Foto: Tim De Waele

Bron: http://www.nieuwsblad.be

1 Greg Van Avermaet (BMC Racing) 4:48:04
2 Peter Sagan (BORA)
3 Sep Vanmarcke (Cannondale)
4 Fabio Felline (Trek) +43
5 Oscar Gatto (Astana) +50
6 Luke Rowe (Team Sky)
7 Oliver Naesen (AG2R)
8 Jasper Stuyven (Trek)
9 Matteo Trentin (Quick-Step)
10 Adrien Petit (Direct Energie)