14 januari 2021 WielerSport Training 0

ZELFS SUPERGETRAINDE FIETSERS WORDEN STERKER EN FITTER VAN DEZE MICRO-INTERVALLEN.

DOOR  12/02/2020
  • Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, zorgen intensieve intervallen van 30 seconden met 15 seconden rust tussendoor voor significant betere prestaties dan lange intervallen.
  • Korte, zeer intensieve intervallen helpen fietsers om meer lactaatbuffer op te bouwen, zodat ze met een hoger lactaatniveau kunnen fietsen en daarnaast hun vermogen verbeteren.

Je zult het vast al weten: als je sneller wilt worden, dan moet je je lichaam trainen om sneller te zijn. Dat betekent intervallen.

Er zijn allerlei manieren om aan intervaltraining te doen: blokkentraining, heuvelsprinten, of ‘sweet spot’ training om er maar een paar te noemen. Maar als je je prestaties echt wilt verbeteren, tonen steeds meer onderzoeken aan dat je zeker tijd moet besteden aan superkorte, superheftige ‘High Intensity Interval Training‘, ook wel HIIT genoemd. Je denkt misschien dat deze trainingen vooral bedoeld zijn voor wedstrijdrijders, sprinters of cyclocrossers, maar niets is minder waar.

Een van de meest recente onderzoeken, gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sportsvergeleek de effecten van lange versus korte intervallen onder zeer goed getrainde fietsers.

Tijdens deze studie onderwierpen de onderzoekers 18 mannelijke eliterenners aan een test. Ze kwamen net uit een trainingsperiode van zo’n 16 uur per week waarin ze vooral laag-intensieve, lange ritten hadden gemaakt met af en toe wat interval tussendoor. Ze werden getest op hun conditieniveau en werden vervolgens onderworpen aan een specifiek interval-trainingsschema met drie intervaltrainingen per week, gedurende drie weken.

Lees meer op de website van bicycling.com. https://www.bicycling.com/nl/training/a30870362/korte-intervallen-werken-beter/

Training zijn ook te vinden op Bicycling.com

https://www.bicycling.com/nl/training/