6 maart 2017 Voeding 3

Het ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Het geeft ons energie om de activiteiten tijdens de dag met een goed humeur en met voldoende energie te kunnen doen.

Wat velen niet weten, is dat havermout wel eens een van de beste keuzes kan zijn voor de samenstelling van een volwaardig ontbijt. Havermout helpt bij een gezonde stofwisseling, maar ook om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Dit is niet het enige dat goed is aan havermout, en daarom laten we hier 10 redenen zien waarom we iedere dag havermout zouden moeten eten!Voor dit artikel is onder andere gebruik gemaakt van informatie van het voedingscentrum.

havermout

Blower

 

1. Bloedsuikerniveau

Havermout is rijk aan vezels, die bekend staat onder de naam beta-glucanen, die een verhoogd cholesterolgehalte kunnen verlagen en en constanter bloedsuiker- en insulineniveaus mogelijk maken. Dit is vooral goed voor diabetici.

2. Verhoogt de weerstand tegen ziektes

Verschillende Amerikaanse onderzoeken steunen de hypothese dat haver stoffen bevat die het risico op borst- en darmkanker verlagen.

havermout

low-histamine

3. Helpt om je gewicht in balans te houden

Havermout is goed voor gewichtsverlies als het op een lege maag wordt gegeten – bij het ontbijt dus.

4. Energie

Havermout bevat complexe koolhydraten die je een paar uur lang een gelijkmatig energieniveau geven, en is daarom geschikt als voeding bij sporten of andere activiteiten.

5. Hart- en vaatziekten

Mensen die een regelmatig havermout eten verminderen de kans op sterfte aan een hart- en vaatziekten.

havermout

Pixabay

6. Bron voor eiwitten

Een portie van ongeveer acht eetlepels havermout levert gemiddeld 15% van je dagelijkse eiwitbehoefte.

7. Schildklier

Havermout bevat jodium, dat bijdraagt aan een goede werking van de schildklier, die de hormoonhuishouding beïnvloedt de stofwisseling en de productie van eiwitten in het lichaam regelt.

havermout

Stylecraze

8. Spijsvertering

Havermout draagt bij aan een goede, vezelrijke voeding, die nodig is voor een gezonde spijsvertering. Je zou zo’n 25 tot 35 gram vezels per dag nodig hebben, en een portie havermoutpap bevat hier gemiddeld 20% van.

9.Goed voor stevige botten

Omdat havermout calcium bevat helpt het tegen het ontstaan van botontkalking, maar is het daarom bij uitstek geschikt voor kinderen die nog groeien!

10.Zenuwgestel

Havermout bevat B-vitaminen, die goed zijn voor het zenuwstelsel.

havermout

Pixabay

Wat eet je voor je ontbijt vandaag? Havermout misschien?

 

Bron & foto’s: http://ongelooflijk.co/