Volg WielerSportForum op:

Facebook Facebook Volg WielerSportForum op Youtube Youtube
Volg WielerSportForum op Twitter Twitter Volg WielerSportForum op Pinterest Pinterest

Zoek in het WielerSportForum.nl
Campagnolo


Campagnolo bestaat 80 jaar.

Campagnolo is een Italiaanse fabrikant van fietsonderdelen, met hoofdzetel in Vicenza, Italië.
Het bedrijf werd in 1933 opgericht door Tullio Campagnolo. Campagnolo staat bekend als één van de meest prestigieuze fabrikanten van fietsonderdelen.
De rijke historie van Campagnolo die begint in 1933, als Tullio Campagnolo na het uitvinden van de fietsderailleur zijn gelijknamige bedrijf opricht. Hij ontketent een revolutie in de wielerwereld en al gauw rijden ook de Italiaanse wielericonen Gino Bartali en Fausto Coppi met onderdelen van Campagnolo.
In 1953 komt de campagnolo grand sport op de markt. Het systeem wordt voorzien van twee extra wieltjes die ervoor zorgen dat de kettinglengte kan veranderen waardoor men meer versnellingen kan gebruiken.

Camapnolo 80 jaar bestaan Campagnolo produceert vooral de zogenaamde groep. Dit zijn alle bewegende delen aan een fiets: naven of wielassen, cassette, ketting, derailleurs, crankstel, trapas, pedalen, remmen, rem/versnellings-schakelaars ("Ergopower") en balhoofdstel.

Campagnolo produceert uitsluitend nog groepen voor racefietsen. Daarnaast brengt Campagnolo ook wielen voor racefietsen en wielerkleding op de markt en produceert het ook voor zijn groepen speciaal ontworpen fietscomputers.

Tevens maakt Campagnolo nog de Pista-groep, specifiek voor baanwielrennen. Deze bestaat uitsluitend uit de wielnaven, crankstel met bladen en trapas, vaste krans voor het achterwiel en het balhoofdstel.

Zijn grootste concurrent in de productie van groepen voor racefietsen is het Japanse Shimano, aanvankelijk bekender vanwege hun sportvishengelmolens. Shimano produceert, in tegenstelling tot Campagnolo, ook groepen voor mountainbikes en gewone fietsen. Campagnolo is in 1995 gestopt met de productie van mountainbike-onderdelen. Verder ondervindt het bedrijf ook concurrentie van het relatief nieuwe Amerikaanse merk SRAM, zowel voor racefietsen als mountainbikes. Concurrenten uit het verleden zoals SunTour en Mavic hebben de focus verlegd en opereren nu in andere segmenten.

Voor het 80 jarige jubileum is een aparte groep gemaakt.

Campagnolo produceert zijn groepen in verschillende prijs-kwaliteitklassen, elk met een aparte naam.
Campagnolo produceert de volgende groepen:

  • Super Record (carbon crankstel / Ultra Torque or Over Torque / Skeleton)
  • Record (carbon crankstel / Ultra Torque / Skeleton)
  • Chorus (carbon/ crankstel / Ultra Torque / Skeleton)
  • Athena (carbon crankstel of aluminium crankstel / Ultra Torque / Skeleton)
  • Centaur (aluminium crankstel / Power Torque / Skeleton)
  • Veloce (aluminium crankstel / Power Torque / Skeleton)
  • Mirage (aluminium crankstel / Ultra Torque)
  • Xenon

Vanaf 2007 zijn alle Campagnologroepen beschikbaar in een 10-speedversie. Voordien waren enkel de Record, Chorus, Centaur en Veloce verkrijgbaar in een 10-speedversie. Nieuw voor 2007 zijn de Ultra Torque-cranksets, de Skeletonremhoeven en het Quickshiftmechanisme. Vanaf 2008 zijn Athena, Chorus, Record en Super Record alleen leverbaar in 11-speed. Vanaf 2012 zijn de Record, Super Record en Athena groepen leverbaar als EPS (Electronic Precision Shifting). In 2014 zijn de EPS groepen en mechanische groepen vernieuwd met nieuwe 4 armige crankstellen met vernieuwde derailleurs. Ook is Athena EPS vervangen door Chorus EPS.

10-speedcomponenten zijn in het algemeen compatibel met andere producten in de productielijn van Campagnolo. Bijvoorbeeld Chorusschakelaars kunnen gebruikt worden met een Centaur- of Veloce-achterderailleur. Enkel cranksets en trapassen zijn onderling niet uitwisselbaar. Record- en Choruscranksets kunnen enkel gebruikt worden met Record- en Chorustrapassen. Veloce-, Mirage- en Xenoncranksets en -trapassen zijn allemaal wel compatibel met elkaar. Dit zelfde geldt bij 11 speed groepen.


Campapnolo officiële historie (Engels talig): http://anniversary.campagnolo.com/en/stages#1933-42 Bron: Wikipedia